Delavan High School, Delavan CUSD #703

Delavan CUSD #703 | Delavan, Illinois

A space utilization study of the existing 1922 high school revealed that 60% of the existing high school was not used, rarely used, or used under capacity.

The new high school addition provides spaces that are flexible and have more than one function. Moveable walls, reconfigurable furniture, shared faculty offices, and multi-functional spaces create a 21st century learning environment in a smaller footprint.

Collaboration and coming together was a major focus in the arrangement of the educational spaces. The learning environments extend out of the classrooms and into the lobby and corridor providing a full complement of learning settings, establishing a student-centered learning environment.

Features
  • 15% Less Space to Maintain over Lifetime
  • Student-Centered Learning Environment
  • Multi-Functional Spaces
  • Moveable Walls, Reconfigurable Furniture
  • Access to Technology Throughout Space
The Challenge

Issues with the high school such as inefficient, non-accessible, aging facility and inability to support a technology driven curriculum posed a problem for Delavan SD.

The Solution

With the new, smaller footprint building placed in front of the original high school building, the district was able to create flexible spaces, and focus on student-centered learning experience, while operating during construction.

The new building has about 1/3 of the circulation space as compared to the original 1922 high school building. With a better utilization rate, through shared flexible spaces, the overall building is smaller equating to 15% less space to heat, cool, clean, and maintain.
Details that make a difference.

Implementing technologies throughout the facility eliminated the need for several computer labs while allowing access to technology at all levels of learning environment. ​

Shared faculty offices were included to create the ability to expand the student population by 25% and the faculty population by 15% without adding additional space in the future.

Spaces allow the basic educational suite to be used every period instead of 80% of the periods.